Procenjuje se da će ovaj broj narasti na 106 miliona do 2050. godine 😲

Demencija ili dementni sindrom je stanje trajnog, progresivnog i difuznog oštećenja anatomskih struktura mozga i njihovih funkcija s posledicom lediranih intelektualnih funkcija kao što su pamćenje, mišljenje, rasuđivanje, sposobnost govora uz očuvanu svijest i percepciju.

Bolest je ireverzibilna, postepeno se pogoršava stanje, ima 3 stadijuma i prosečno traje 15 godina.

Alzheimerova demencija (AD) spada u demencije poremećene funkcije kore velikog mozga sa simptomima: amnezija, afazija, apraksija i agnozija.

AD je sporo, progresivno, neurodegenerativno oboljenje od kojeg obolevaju uglavnom osobe starije životne dobi. Gotovo 26 miliona ljudi u svetu, od čega blizu 5 miliona u Evropi, boluje od Alzheimerove demencije.

Procenjuje se da će ovaj broj narasti na 106 miliona do 2050. godine. Ova bolest, s ranim početkom pre 65. godine života, ima relativno brz, deteriorirajući tok i izražene višestruke poremećaje viših funkcija kore mozga, dok se AD s kasnim početkom, odnosno nakon 65. godine, najčešće u kasnim 70-im ili kasnije, razvija usporeno, uz poremećaj pamćenja kao glavnom kliničkom karakteristikom, piše Avaz.ba.

Autor: redportal.rs

#Alzheimer

#Demencija

#bolest

#ljudi