Dobar san utiče na zdravlje

Da li ste znali da premalo sna može da utiče na gojaznost i depresiju? Razmislite da li su neki od vaših omiljenih večernjih rituala odgovorni za prevrtanje u krevetu, prenosi magazin.novosti.rs.

Uđite u rutinu. Pokušajte svakog dana da održite svoj raspored za spavanje. Ako svaki dan odlučite da idete na spavanje nešto pre ponoći, neka tako bude i vikendom. Naše telo odgovara na rutinu, stoga pokušajte sa samodisciplinom.

Čitanje pre spavanja. Mnogima je navika da čitaju knjigu pre nego što odu na spavanje. Problem je što se vaše telo verovatno prilagodilo toj rutini pa neće da “zaspi” dok ne pročitate još nekoliko poglavlja. Savet koji vam može pomoći jeste da čitate na udobnom kauču pre spavanja, ali nikako ležeći na krevetu spavaće sobe. Setite se samo da je krevet namenjen za odmor.

Gledanje u telefon ili kompjuter. Osvetljenost ekrana na vašem kompjuteru ili telefonu stimuliše mozak. Pored toga, vašem mozgu je teško da prestane da misli o tome čak i kada odlučite da odete na spavanje. Izbegavajte surfovanje internetom kasno noću i isključite uređaje. Dajte sebi vremena da se opustite bez ikakve elektronike.

Autor: magazin.novosti.rs

#san

#spavanje

#zdravlje