Spremite ovu zdravu namirnicu kod kuće

Kikiriki puter važi za jednu od najzdravijih namirnica jer je bogata proteinima i zdravim mastima, a kako ne diže šećer u krvi, pogodna je za dijabetičare.

Ovaj namaz je veoma popularan i ima više namena, a predstavljamo Vam

300 grama nepečenog, oljuštenog i neslanog kikirikijamalo soli2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Ispecite ove ukusne plodove u rerni koju ste zagrejali na 160 stepeni. Vreme koje će vam biti potrebno za to je svega 15 minuta. Izvadite ih čim primetite da su poprimili žućkastu boju i kad počnu puštati karakterističan miris. Potom izvadite tepsiju ili vatrostalnu posudu u kojoj su se pekli i stavite neka se malo prohlade.

Zatim ih sipajte u blender. Ukoliko je aparat manji, nemojte ih dodavati sve odjednom, već to radite postepeno. Na njih pospite sasvim malo soli i meljite na najvećoj brzini. Kada dobijete smesu koja liči na pastu, uspite dve kašike maslinovog ulja i još malo mešajte u aparatu.

Još jedan od načina kako napraviti puter od kikirikija jeste da pred sam kraj dodate malo meda, cimeta ili javorovog sirupa.

Kada ste dobili glatku masu, prespite ga u staklenu teglu koju ste prethodno dobro oprali. Veoma je važno čuvati ga u frižideru, jer mu ne odgovara sobna temperatura. Slobodno jedite kikiriki puter u narednih nedelju dana, najbolje za doručak jer je sjajan za početak dana.

Autor: espreso.rs

#kikiriki

#namaz

#puter

#recept