Destinacija u Nemačkoj koja se ne propušta 😊

Bavarska je najveća i najlepša regija Nemačke. Bezbroj jezera, obronci Alpa, očuvana priroda, dvorci, sve to čini južni deo ove države primamljiv turistima.

Jedna od najatraktivnijih destinacija je dvorac Nojšvanštajn. Teško je izgovoriti, a u prevodu znači labudov dvorac.

Nalazi se visoko na steni, tako da je pogled iz njega neverovatan. Sa jedne strane se vidi jezero, koje je zimi zaleđeno, a sa druge strane su obronci Alpa.

Bio je inspiracija Voltu Dizniju za zamak Trnove Ružice i od tada postaje veoma popularan, pa ga mnogi čak i zovu Diznijev dvorac.

IZVOR: YT / Miroslaw Sienicki

Nalazi se na oko 2 časa vožnje od grada Minhena.

Nojšvanštajn poseti oko 6000 ljudi svaki dan, odnosno 1,4 miliona godišnje.

IZVOR: YT / dvdtravel

Nastao je kao rezultat imaginacije bavarskog kralja Ludviga II. Ovaj kralj je smatran ludim, a kroz istoriju se spekulisalo i da je homoseksualac.

View this post on Instagram

A post shared by Schloss Neuschwanstein (@neuschwanstein.castle)

IZVOR: IG / neuschwanstein.castle

Izgradnja dvorca počela je 1869. godine i trajala je do smrti kralja Ludviga 1886. godine. Ludvig, koji je pred kraj svog života proglašen ludim i zbog toga skinut sa trona, pronađen je mrtav u obližnjem jezeru zajedno sa svojim psihijatrom. Činjenice o njegovoj smrti nisu poznate, mada se misli da ga je neko ubio i bacio u jezero. Prvobitna priča je da je kralj plivao i udavio se. I ova teza se preispituje, jer je kralj bio jako dobar plivač i jahač. To su mu bila dva omiljena hobija.

Poznato je da je voleo labudove. Otuda i ime zamka, a unutrašnjost je takođe posvećena labudovima.

View this post on Instagram

A post shared by Schloss Neuschwanstein (@neuschwanstein.castle)

IZVOR: IG / neuschwanstein.castle

Zamak je na steni, tako da je potrebno pešačiti oko 20 minuta da bi se stiglo do njega. Moguće je uzeti i kočije da doživljaj bude komletan.

Kada obiđete sve zidine i unutrašnjost, ono što ne smete da propustite jeste pogled na dvorac sa Marijinog mosta. Ovaj most, na visini od 90 metara, nalazi se u neposrednoj blizini i nudi sveobuhvatan pogled na dvorac i jezero. 🤩

Autor: redportal.rs

#Diznijeva inspiracija

#dvorac

#dvorac Nojsvanstajn

#dvorac iz bajke