Istraživanje objavljeno 2009. otkrilo je da je taj trend bio popularniji među mladićima od 25 do 35 godina

Broj japanskih muškaraca koji sede na dasci toaleta dok piške stalno raste od kasnih 90-ih, a danas preko 60% muškaraca navodno mokri sedeći.

Japan je dom najnaprednijih svetskih toaletnih sistema, ugrađeni bežični internet ili kapacitet za daljinsko prikupljanje i analizu uzoraka urina, a zatim slanje rezultata u bolnice su samo neke od naprednih funkcija. Proizvođači toaletnih šolja kao što su Toto ili Matsushita Electric Vorks sproveli su ankete koje otkrivaju neke čudne, iako zanimljive informacije. Rezultati jednog istraživanja nedavno su otkrili da većina Japanaca mokri sedeći na dasci vc šolje.

Trend mokrenja dok sede je postao toliko rasprostranjen među japanskim muškarcima da postoji čak i termin za njih – "suvari-šon“, igra japanskih reči "suvari“ što znači "sedeti“ i "šonben“ što znači urin. Trend je prvi put prijavljen kasnih 1990-ih, ali je od tada postepeno postajao sve popularniji.

Istraživanje objavljeno 2009. otkrilo je da je taj trend bio popularniji među mladićima od 25 do 35 godina, iz urbanih centara poput Tokija. Prošlog meseca, nedavno istraživanje koje je sproveo japanski proizvođač toaletnih potrepština Lion Corp pokazalo je da 60,9% muškaraca više voli da piški sedeći.

Foto: Unsplash.com/ 99.films

Od 1.500 ispitanika starosti od 20 do 60 godina, 49% je reklo da su prešli sa stajanja na sedenje u nekom trenutku svog života.

Glavni razlog koji su navodili je nered koji je pravio prskanje urina kada se piški stojeći. Ipak, neki ispitanici navode i udobnost odmaranja na dasci šolje i mogućnost provere telefona dok mokre.

Autor: redportal.rs

#Japan

#japanci

#mokrenje

#toalet

#vc šolja

#šolja