Snimljena 1919. godine sa vrlo neobičnom željom jedne devojke

U današnje vreme potpuno je normalno postalo videti golu sliku u svakodnevnom životu, pogotovo u eri interneta gde je sve na 2 klika daleko. Sa tim i danas famozni "nudovi" ili ti gole slike koje se šalju su takođe postala uobičajena pojava.

Mnogi ljudi imaju fetiš da obnažene fotografije poklanjaju svojim ljubavnim partnerima. No, ovakav trend nije nastao skoro, već se počeo praktikovati sa otvaranjem prvih fotografskih radnji u Srbiji, kako piše sajt Opanak.

IZVOR: TW / @robertdreco

Verovali ili ne, već posle Prvog svetskog rata u našoj zemlji mogle su se videti obnažene fotografije.

1861. godine u Beogradu je otvoren prvi stalni fotografski atelje. Sve do kraja Prvog svetskog rata fotografije koje prikazuju nago telo bile su zabranjene a fotografi često osuđivani na zatvorske kazne. Erotska fotografija bila je rezervisana samo za uske krugove, uglavnom, najbogatijih slojeva, jer se koristila tehnologija zvana dagerotipija, kojom fotografija nije mogla dalje da se umnožava.

Posle Prvog svetskog rata menja se stav fotografa kao i stav žena u pogledu shvatanja njihovog pojavljivanja na slikama kao i na fotografijama. Dolazi do emancipacije žena, modeli više nisu objekti već se nazivaju subjektima u jakom smislu te reči. Često su žene te koje iniciraju i koncipiraju čitave serije fotografija ističući žensku osvešćenost i jačanje ženstvenosti kao nečega čime se žene ponose i ističu kao sferu lične slobode i prostora kojim suvereno vladaju. To dovodi do toga da fotografija ljudi, pre svega erotska fotografija, postane dinamična i slobodna.

Tek u drugoj deceniji prošlog veka nastale su prve fotografije obnaženih domaćih žena, po uzoru na razglednice sa Zapada.

Za njih se zna iz privatnih pisama i policijskih dokumenata, a prva golišava fotografija snimljena u Beogradu, koja je ostala sačuvana do današnjeg dana, nastala je 1919. godine. Na njoj je nepoznata mlada dama obnažene zadnjice i vragolastog pogleda.

Na poleđini slike je žig čuvenog beogradskog fotografskog studija „Kening“ iz Ulice kralja Milana 64, kao i posveta: „I dugo sećanje, naivna, Ž. J.“ Ostavljena devojka je očigledno ljubavniku pokazivala za čim treba da žali.

Autor: opanak.rs

#Erotika

#Srbija

#Sveže sa mreže

#fotografija