Koje su emocije između organa i emocija?

Svakodnevno doživimo i do stotinu različitih emocija, a da čak to i ne primetimo. Emocije direktno utiču na rad unutrašnjih organa. Pored toga, specifična emocija povezana je sa određenim organima. Često pričamo o tome kako stres utiče na ljudsko telo, ali nije mnogo poznato o uticaju različitih emocija na određene organe. Kako se tvrdi u tradicionalnoj kineskoj i antičkoj grčkoj medicini, oni su i te kako povezani, a i manjim naučnim studijama proteklih godina se pokazalo da neka veza bez sumnje postoji, prenosi magazin.novosti.rs.

Tako je poznato da astmatičari moraju da se čuvaju svih intenzivnih emocija, poput uzbuđenja i ljutnje jer one mogu da budu okidač za astmatični napad, a stres im izazva pogoršanja u čak 43 odsto slučajeva! Koje su još neke poznate veze između organa i emocija?

Slezina. Ovaj organ je važan deo imunog sistema i ponaša se kao filter krvi i uklanja stara krvna zrnca i nečistoće iz tela. Šta utiče na nju? Svaki preterani mentalni "rad", kao što su briga, opsesivno razmišljanje o istoj temi ili kajanje.

Pluća. Pluća su jedan od vitalnih organa i služi za unos kiseonika i izbacivanje ugljen-dioksida iz organizma. Šta utiče na njega? Tuga, žalost, usamljenost.

Jetra. Funkcije ovog ogana su brojne, a najznačajnije su metabolička i hemodinamska uloga, a utiče i na koagulaciju, detoksikaciju, stvaranje žuči itd. Šta utiče na nju? Ljutnja, razdražljivost, frustracija, ozlojeđenost.

Srce. Organ koji pumpa krv kroz telo sinonim je za život, zdravlje i izdržljivost. Šta utiče na njega? Povezano je sa svim emocijama, ali na njega najsnažnije deluju radost, ali i depresija, nesanica, očajanje, bezvoljnost.

Bubrezi. Služe za uklanjanje toksina iz organizma i stvaranje mokraće. Šta utiče na njih? Strah, nesigurnost, osećaj izolovanosti.

Žučna kesa. Ona predstavlja rezervoar žuči, materije bogate holesterolom i žučnim kiselinama, koju izlučuje jetra i koja služi za varenje masti i lipida iz hrane. Šta utiče na nju? Iznenadne burne emocionalne reakcije kao što je šok.

Autor: magazin.novosti.rs

#emocije

#organi

#telo

#zdravlje