Nova studija Medicinske škole Univerziteta Harvard dala je zanimljiva nova saznanja o uticaju mlečne čokolade na zdravlje. Kako je pokazalo istraživanje harvardskih stručnjaka, konzumiranje mlečne čokolade u jutarnjim satima može da pomogne u sagorevanju masnih naslaga i smanjenju šećera u krvi tokom dana, prenosi magazin.novosti.rs.
U eksperimentima je učestovovalo 19 žena u postmenopauzi, a svakodnevno su jele 100 grama čokolade. Jedna grupa konzumirala je svačiji omiljeni slatkiš izjutra, a druga uveče. Rezultati su pokazali da su žene koje su čokoladu jele ujutro tokom dana unosile manje kalorija!
Nutricionistkinja Kritika Agnani iz američkog Medicinskog centra Sent Dejvid napominje:
Potrebno je još istraživanja na većem uzorku ljudi i različitim tipovima učesnika pre nego što se donese konačni zaključak.
Težina se kod žena koje su čokoladu jele u jutarnjim satima nije menjala, smanjio im se obim struka i poboljšao sastav crevne flore nakon dvonedeljenog eksperimenta. Kako su istakli autori ove studije, važne su i godine učesnica istraživanja:
Veruje se da mlečna čokolada doprinosi gojenju zbog visokog sadržaja masti, šećera i kalorijske vrednosti. Navika da se jede čokolada povezana je s dugotrajnim povećanjem telesne težine u zavisnosti od količine, naročito kod žena u postmenopauzi, koje su sklonije gojenju.
Autor: magazin.novosti.rs