U suštini, sve zavisi od kvaliteta hrane

Jednojajčani blizanci Hugo (levo na slici) i Ros Tarner učestvovali su u eksperimentu koji je trajao 12 nedelja. Cilj je bio da se proveri – da li je veganska ishrana zdravija od one od mesa i životinjskih proizvoda?

Hugo počeo da sledi vegansku ishranu, a Ros je nastavio da jede meso. Važno je napomenuti da njih dvoje obično treniraju svaki dan, prenosi Bi-Bi-Si. Hugo priznaje da je njegovom telu bilo potrebno više vremena da se navikne na veganstvo. Osećao je potrebu da jede meso i sir, ali je umesto toga jeo voće i orašaste plodove. Ros se, s druge strane, ponekad osećao preplavljenim, a ponekad umornim.

Istraživanja pokazuju da različite vrste mikroba žive u crevima i proizvode hemikalije koje pomažu telu da funkcioniše. Blizanci dele 25 do 30% uobičajenih mikroba, tako da ima smisla različito reagovati na različite dijete.

Međutim, u proseku, vegani su zdraviji od onih koji jedu meso, ali treba naglasiti da postoje veganske ishrane koje su posebno štetne po organizam. U suštini, sve zavisi od kvaliteta hrane. Ovaj eksperiment je pokazao da nema značajne razlike između ova dva režima.

Autor: redportal.rs

#Blizanci

#dijeta

#ishrana

#maseo

#vegani