Ne treba preterivati

Doček Nove godine inače je najluđa noć u godini, a posle dve godine u kojima nam je život svima značajno promenjen, lako je da vas ponese atmosfera i da popijete više nego što bi trebalo. Ne samo što u alkoholisanom stanju nemate kontrolu nad svojim ponašanjem i mogli biste da uradite nešto zbog čega ćete se sutra kajati ili će vas biti sramota, već ćete i dan nakon dočeka "bolovati" i mučiti se sa mamurlukom, piše Mondo.rs.

Ukoliko planirate da pijete za doček, ili nekom drugom prilikom, ovih nekoliko saveta vam mogu biti od pomoći da ne preterate.

Postavite granicu. Pre nego što uopšte počnete da pijete, odlučite koliko ćete pića popiti i držite se tog broja. Mnogi stručnjaci kažu da nikako ne bi trebalo popiti više od četiri pića, ali svako od nas podnosi alkohol drugačije, pa je zato najbolje da sami odredite svoj broj. Osim toga, imajte na umu da ne sadrže svi napici jednaku količinu alkohola, tako da nije isto da li ćete popiti četiri čaše vina, na primer, ili možda neke žestine.

Ne pijte previše brzo. Pravljenje vremenskog razmaka između pića pomoći će vam da uživate u alkoholu, a da se ne napijete. Mnogi naprave grešku jer "zalete" da piju čim žurka počne, pa su već posle sat vremena pijani. Nema potrebe da žurite, žurka traje nekoliko sati, tako da imate vremena da natenane uživate u svom piću.Osim toga, može da vam pomogne da između alkoholnih pića pijete vodu.

Recite "ne". Ponekad je stvarno teško odoleti kada društvo navaljuje da "popijete još po jednu", ali pokušajte da se oduprete i da kažete ne. Recite im da vam je za sada dovoljno i promenite temu. Ne morate ni sa kim da držite korak u piću, jer, kao što smo rekli, svi drugačije podnose alkohol.

Izbegavajte šotove i ture. Nema ništa loše u tome da svoje prijatelje častite pićem i svima poručite turu, ali ako ste u nekoj grupi, vodite računa jer ako svako od vas poruči po turu, jasno je dokle će to da dovede.Osim toga, pametnije je da se držite pića koje možete natenane da pijuckate, umesto šotova, koje popijete naiskap.

Voda i hrana su vam prijatelji. Gledajte da posle svakog alkoholnog pića popijete čašu vode. Takođe, bilo bi pametno da pre nego što počnete da pijete nešto i pojedete, jer će hrana usporiti efekte alkohola.

Autor: Nataša Petrović

#Nova Godina

#alkohol

#docek