Da li je ovo spas za pušače?

Ne samo aktivni već i pasivni pušači, odnosno oni koji su neprestano izloženi duvanskom dimu, u riziku su od razvoja opasnih i teških bolesti, a pluća su najčešće najugroženiji organ. Da biste neutralisali štetno dejstvo duvana, najbolje je da odmah prestanete da pušite, ali ako još uvek niste spremni za ovaj korak, makar uvedite u ishranu namirnice koje će pomoći da sačuvate pluća, piše Mondo.rs.  

Istraživanja pokazuju da supstance koje se nalaze u paradajzu doprinose obnavljanju pluća koja su bila izložena duvanskom dimu kod aktivnih, ali i pasivnih pušača.

Američki naučnici sa Džon Hopkins univerziteta, zaključili su da elementi koji se nalaze u paradajzu  doprinose aktivnijem procesu oporavka pluća nakon dužeg izlaganja duvanskom dimu. Doktor Puriasev, pulmolog i jedan od istraživača, zaključio je da je najverovatnije reč o antioksidantu likopen, a kojim je ovo povrće bogato:

Očigledno, ovo su eksperimentalni podaci. Likopen, koji se nalazi u paradajzu i kečapu, utiče na rad kardiovaskularnog sistema, preporučuje se za srčane udare, kao i za ishemijske bolesti.

Takođe je naveo druge namirnice koje pomažu plućima pušača da se oporave, a to su:

životinjske masnoće, pileći bujon, jaja, goveđa džigerica.

Autor: Maja Gašić

#Meso

#PLUCA

#hrana

#povrce

#pusaci