Preporuka stomatologa razreŔila večitu dilemu

Da li ste se ikada pitali da li je ispravno zube oprati odmah nakon ustajanja, ili je bolje prvo popiti jutarnju kafu?

Poznato je da kafa boji zube, a njena kiselost može da oÅ”teti zubnu gleđ. Međutim stomatolozi kažu da bi zube trebalo prati pre ispijanja kafe i objaÅ”njavaju zbog čega je to bolja opcija.

- Pranje zuba pre nego Å”to popijete kafu uklanja naslage i sprečava nakupljanje mrlja - rekla je stomatoloÅ”kinja dr Kristina Majners. Kiselost koja se stvara ispijanjem kafe oslabiće zubnu gleđ koja ih Å”titi od fizičkih i hemijskih oÅ”tećenja.

Dr Majners navodi kako pranjem zuba nakon ispijanja kafe samo utrljavate kiselost u zube Ŕto može da prouzrokuje Ŕtetu i zube učini osetljivijim.

- Ako vam se to dogodi s vremena na vreme, nemojte da paničite. Ali, ako to radite često, istroÅ”ićete svoju zubnu gleđ - dodala je stomatoloÅ”kinja dr Siama Muhamed.

Ako jednostavno ne možete da zamislite da ne operete zube nakon prve kafe, stomatolozi savetuju da pričekate bar 30 minuta pre nego Ŕto to učinite.

- VaÅ”a pljuvačka će neutralisati kiselost u ustima, a nakon pola sata usna Å”upljina se vraća u prvobitno stanje i kiselost je kakva bi i trebalo da bude, pa je pranje zuba četkicom u tom trenutku sasvim dobra odluka - objasnila je dr Sonja Krasilnikov, stomatoloÅ”kinja iz Njujorka.

Alternativno, možete da žvaćete žvakaću gumu bez Å”ećera kako bi se stimulisala proizvodnja pljuvačke, prirodnog zaÅ”titnog faktora vaÅ”e usne Å”upljine.

Autor: n1 / redportal.rs

#jutarnja kafa

#pravilno pranje zuba

#zdravlje zuba