OduÅ”eviće vas ovaj recept

Glavna zvezda ruske svečane trpeze - torta sa korama od meda! Å est mekih biskvita sa raskoÅ”nim filom od griza i neizostavna čokolada, kombinacija je koja ne može da omane.

Ako joÅ” uvek niste odabrali jelovnik za prazničnu trpezu, ova torta Ä‡e biti pun pogodak.

Kore: 1 jaje150 g Å”ećera, 3 kaÅ”ike mleka, 2 kaÅ”ike meda, 1 kaÅ”ika masti, 300-350 g braÅ”na, kaÅ”ičica sode bikarbone, malo cimeta, malo narendanog muskatnog oraŔćića.

Fil: 1 l mleka250 g Å”ećera, 10 kaÅ”ika griza, 250 g margarina.

Glazura: 100 g čokolade2 kaŔike ulja.

Priprema:

Testo: Jaja, Å”ećer, med, mast, mleko, sodu bikarbonu, cimet i muskatni oraŔčić pomeÅ”ati i kuvati na laganoj vatri uz neprestano meÅ”anje, dok ne provri. Ostaviti da se potpuno ohladi. Dodati braÅ”no i umesiti testo. Testo podeliti na 6 delova i svaki tanko razvaljati na masnom papiru. Iseći 6 krugova iste veličine, a od viÅ”ka testa napraviti sedmi krug, tj. koru. Po dve kore stavljati na obrnutu stranu tepsije i, zajedno s papirom, peći u zagrejanoj rerni, na 170Ā°C oko 4 minuta (ne smeju da potamne). Vruće kore s papirom slagati jednu na drugu i pritisnuti ih težim predmetom.

Fil:

Skuvati mleko sa Å”ećerom, pa dodati griz. Kuvati uz neprestano meÅ”anje dok se smesa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Dodati margarin i dobro umutiti mikserom. Nafilovati kore i celu tortu premazati ostatkom fila. Ostaviti tortu da odstoji nekoliko sati, da kore omekÅ”aju. Rastopiti čokoladu sa uljem i glazirati tortu.

Autor: kurir.rs

#med

#ruska torta

#torta