Redovnim menjanjem četkice se izbegava pojava karijesa

Svi znamo koliko je higijena, tj. redovno pranje zuba važno za oralno zdravlje. Ali, osim pranja zuba najmanje dva puta dnevno po dva minuta, bitno je i da redovno menjate četkicu jer u suprotnom, džaba ih i perete. Nedavno sprovedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da samo deset odsto Britanaca menja četkicu za zube jednom godišnje. Stomatolog dr Melike Ejtekin upozorava da je to loše ne samo po oralno, već i po opšte zdravlje, prenosi Mondo.rs.

Ona ističe da je četkicu ili glavu četkice, ukoliko koristite električnu, potrebno menjati svaka tri meseca "ili čak i ranije". Njen savet je da čim primetite da su se "iglice" na četkici za zube iskrivile ili oštetile, trebalo bi da je zamenite jer to znači da četkica više ne može efikasno da uklanja ostatke hrane i naslage sa zuba:

Čim četkica izgubi svoju čvrstinu i počne da se oštećuje, vreme je da je promenite.

Ako mislite da je to "pametovanje" i da nema potrebe toliko često menjati četkice, znajte da ako ih predugo koristite, na njima ostaju bakterije, kao i ostaci hrane, što može da dovede do pojave karijesa ili bolesti desni.

Autor: mondo.ra

#cetkica za zube

#higijena

#pranje zuba

#zubi