Seksting može biti sigurniji 😎

Seksting je izuzetno čest danas. Nedavna istraživanja kažu da 74% odraslih Amerikanaca i 67% odraslih međunarodnih zajednica priznaju da šalju ili primaju eksplicitne tekstove, fotografije ili video zapise, a većina njih kaže da su u ozbiljnim vezama.

Istraživanje JAMA Pediatrics iz 2018. godine otkriva da 14,8% i 27,4% tinejdžera priznaju slanje i primanje ovakvih poruka.

Između hakiranja golih slavnih fotografija i sve većeg broja žrtava osvete pornografije, ne postoje sigurni načini da se osigura vaša privatnost, posebno nakon što eksplicitnu fotografiju ili poruku pošaljete na drugi uređaj.

Foto: Pixabay.com

Neki od najboljih načina kako da budete izuzetno oprezni sa osetljivim slikama i tekstovima dajemo u nastavku:

Uverite se da ste se dobro sporazumeli pre nego što pritisnete "pošalji"

Da, dobro ste čuli. Seksting bez prethodnog pristanka ili dogovora je oblik uznemiravanja i može izazvati nevolju. Najbolje je da unapred budete vrlo jasni šta svako od vas želi da pošalje i primi.

Vežbajte jasnu komunikaciju sa svojim partnerom tokom i nakon sekstinga

Oboje ćete želeti da jasno razgovarate o tome šta vam je ugodno pri slanju (tj. o tekstu, ali bez slika ili nepokretnih slika, ali bez video zapisa), kao i o tome šta se dešava nakon sekstinga, na primer da li fotografije i poruke treba izbrisati i kome je dozvoljeno da ih gleda.

Pre nego što pošaljete bilo šta, preispitajte sami sebe

Ako jedno od vas okleva, zastanite i razmislite. Ne treba da vas neko prinuđuje da radite to, niti da vas pritišće. Seksting treba da bude zabavan i siguran, a to jeste tako samo ako ste oboje odlučili da učestvujete i ako vam je ugodno.

Foto: Pixabay.com/StockSnap / English

Rizik

Možda će vam grubo zvučati, ali ne postoji sigurna seksualna veza, kako tvrde stručnjaci za sajber bezbednost. Rob Blek, osnivač i direktor kompanije Fractional CISO podseća na objavljivanje privatnih fotografija i poruka predsednika kompanije Amazono Džefa Bezosa, koji su dominirali naslovima početkom 2019. godine.

- Ne postoje sigurnosne kontrole kako bi se zaštitila osoba visokog profila poput njega. Za ostale nas postoje neki načini da se rizik svede na najmanju moguću meru. Imajte na umu da da biste zaista umanjili rizik, nikada ne biste trebali slati ništa elektronskim putem ako ne biste želeli da bude objavljeno - dodao je Blek.

Koristite WhatsApp za seksting, umesto pravljenja fotografija ili video zapisa i tekstova direktno sa telefona

- Ako partneru želite da pišete, šaljete slike, video zapise ili glasovne poruke, preporučujem WhatsApp. To je end-to-end šifrovana aplikacija za razmenu poruka koja vaše poruke čini nedostupnim trećim licima. WhatsApp je poznat kao jedna od najpoverljivijih aplikacija za šifrovanje poruka, sa više od 1,5 milijardi korisnika mesečno. Oni neće čuvati vaše poruke na svojim serverima, a vaše poruke ne može dešifrovati niko osim osobe sa kojom razgovarate. Možete istovremeno poslati do 30 slika ili video zapisa ograničene veličine od 16 MB po stavci - rekao je Gej Tarner, urednik Security Baron.

Foto: Unsplash.com/ Dainis Graveris / @dainisgraveris

Primetio je jedan nedostatak WhatsApp-a da će se sve poslate fotografije automatski sačuvati na vašem iPhone ili Androidu, ali ovu funkciju možete isključiti u podešavanjima telefona.

Budite oprezni prema javnim aplikacijama kao što su Snapchat i Instagram

Snapchat je jedina aplikacija koja upozorava korisnika ako se njegova poruka snima na ekranu ili snimak ekrana, ali ne možete nikoga sprečiti da snima slike ekrana ili snima vaše fotografije, poruke ili video zapise.

Koristite druge aplikacije

Možete koristiti Telegram i Signal and Line aplikacije za seksting, a što se tiče video-sekstinga, isprobajte aplikaciju Wire. Skype i FaceTime mogu biti među najpopularnijim video aplikacijama, ali stručnjaci preporučuju da umesto toga da koristite Wire, jer ima end-to-end enkripciju, što čini vaše video pozive, pa čak i deljenje datoteka potpuno sigurnim. Confide je sjajna aplikacija koja nudi i samouništavajuće poruke i zaštitu ekrana, za razliku od Snapchata. Ako želite da razgovarate telefonom sa svojim partnerom, možete da koristite Viber, drugu besplatnu aplikaciju sa end-to-end enkripcijom.

Autor: redportal.rs

#aplikacije

#bezbednost

#seks

#sexting

#telefon