Treba obratiti pažnju

Kada želimo zdravo da se hranimo povećavamo unos voća i povrća. To se odnosi pogotovo sada kada je vreme hladno i kada je potrebno da održimo imunitet na zavidnom nivou. Međutim unos voća nekada može biti pogrešan jer određeno voće sadrži velike količine šećera. Naravno da šećer iz voća nije isti kao i običan, ali valja da ipak znamo koje količine šećera unosimo u organizam. Jer određeno voće ima više šećera od krofne!

Grožđe. Ako pojedete šolju sočnog grožđa, unećete oko 15 grama šećera. Postoje male razlike u sadržaju šećera između crnog i belog grožđa, ali su minimalne, te obe vrste važe za veoma slatke.

Trešnje. Suve trešnje, sasvim očekivano, sadrže mnogo više šećera nego sveže. U jednoj trećini šolje suvih trešanja nalazi se skoro 30 grama šećera, a nešto od toga je dodatno nakon sušenja. U šolji svežih trešanja nalazi se oko 20 grama šećera, ali i dosta antioksidanata i antizapaljenskih sastojaka.

Mango. Ako pojedete ceo mango, unećete oko 46 grama šećera, što je više nego u jednoj prosečnoj krofni! Ipak, jednom porcijom se uglavnom smatra jedna šolja ovog voća, koja sadrži oko 23 grama šećera.

Liči (azijska trešnja). Ova egzotična voćka nije naročito popularna u Srbiji, ali se svakako može naći u prodavnicama. Sa skoro 30 grama šećera u jednoj šolji, ovo voće je prava šećerna bomba! Međutim, u istoj količini nalazi se i više od 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C.

Smokve. Ovo je voće koje sadrži ubedljivo najviše voća – u samo jedno smokvi prosečne veličine nalazi se oko osam grama prirodnog šećera! Jednom porcijom se uglavnom smatraju četiri, čime se unese oko 32 grama šećera.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#VOCE

#ishrana

#mango

#smokve

#tresnje