Nova studija dala zanimljive rezultate

Nova studija je otkrila da miris koji ispušta novorođenčad izaziva iznenađujuće polne reakcije.

Prema istraživanju koje su vodili naučnici sa izraelskog Vajcman instituta, ljudski molekul heksadekanal (HEKS) - koji se nalazi u velikim količinama na bebinoj koži glave - izaziva agresiju kod žena dok je blokira kod muškaraca. Nalazi su objavljeni ovog meseca u časopisu Science Advances.

- Otkrili smo da HEKS nema primetan miris, ali da kada ga njušite, to utiče na način na koji se ponašate prema drugima – konkretno, na vaše agresivne reakcije prema drugima - rekla je dr Eva Mišor, koja je vodila studiju, u saopštenju za javnost.

Da bi to utvrdili, istraživači su izložili polovinu od 130 učesnika studije HEKS-u, dok su ostali učesnici bili držani podalje od bebinog mirisa. Zatim su testiranim subjektima dali mogućnost da "maltretiraju" svog partnera u igri neprijatnim zvukovima različitog intenziteta. Dok su žene izložene HEKS-u dosledno tražile najglasnije i najneprijatnije zvukove, muškarci koji su bili izloženi HEKS-u dosledno su birali blaže zvukove od svojih kolega koji nisu bili izloženi HEKS-u.

Iako je to možda neintuitivno otkriće zasnovano na društvenim rodnim normama, Mišor je tvrdio da polna diferencijacija ima evoluciono objašnjenje.

- Muška agresija se mnogo puta prevodi u agresiju prema novorođenčadi; čedomorstvo je vrlo stvarna pojava u životinjskom carstvu. U međuvremenu, ženska agresija se obično prevodi u odbranu potomstva. HEKS, čini se, utiče na muškarce u tome što je bilo više društvene regulacije, njihova agresija je držana pod kontrolom i služila im je kao signal za 'hlađenje', dok je kod žena regulacija smanjena i može se posmatrati kao signal za oslobađanje agresije - rekla je dr Mišor.

Molekularni odgovor mozga je, na neki način, evoluciona strategija beba u komunikaciji sa roditeljima kako bi se povećale njihove šanse za preživljavanje.

- Bebe ne mogu da komuniciraju putem jezika, tako da je hemijska komunikacija veoma važna za njih. Kao beba, u vašem je interesu da učinite svoju mamu agresivnijom i smanjite agresivnost kod oca - rekao je profesor Noam Sobel, čija je istraživačka grupa vodila studiju.

Pored nalaza da miris HEKS-a utiče na muškarce drugačije nego na žene, studija je među prvima koja pokazuje direktnu vezu između mirisa molekula i ljudskog ponašanja.

Autor: redportal.rs

#bebe

#deca

#miris bebe

#roditelji