I to veoma važan!

Od 13 esencijalnih vitamina potrebnih našem telu - vitamini B čine njih 8.

Zašto su toliko važni? Vitamini B igraju bitnu ulogu u metabolizmu, kao i u formiranju ćelija i DNK, uključujući formiranje crvenih krvnih zrnaca 😎.

- Vaši nivoi energije, funkcija mozga, imunološka funkcija, vid, varenje, nervna funkcija, proizvodnja hormona, mišićni tonus i kardiovaskularno zdravlje zahtevaju vitamin B - ističe Amandip Kalsi, dijetetičar u Kaliforniji.

Naše telo ne može dugo da skladišti vitamine B, tako da treba redovno da ih dopunjujemo kroz ishranu. Dobro je jer hrana sa vitaminom B često sadrži više od jednog vitamina B. Na primer, nekoliko namirnica sa vitaminom B6, kao što su losos, piletina i smeđi pirinač, takođe su dobri izvori drugih vitamina B. Ako nemate probleme sa varenjem ili restriktivnu ishranu, verovatno ćete moći da dobijete dovoljno vitamina B tako što ćete jesti raznovrsnu hranu svake nedelje 😊.

Jedini slučajevi kada bi dijetetičar ili lekar mogao da bude zabrinut zbog određenih nivoa vitamina B bio bi ako ne jedete životinjske proteine ili ako planirate da zatrudnite. LJudi koji ne jedu meso obično moraju da traže opcije obogaćene hrane, kao što su žitarice ili tofu, da bi postigli vitamin B12 ili će uzimati suplemente, piše The List, a prenosi Magazin Novosti.rs.

Vitamina B najviše ima u: lososu, grašku, tofu, govedini, avokadu, spanaću, jajima, braon pirinču, piletini, sočivu i pečurkama.

Autor: magazin.novosti.rs

#B

#hrana

#namirnice

#vitamini