Kakav ti je jezik, takvo ti je zdravlje 😋

Jezik je mišićno-sluzokožni organ smešten u usnoj duplji. Glavna funkcije su mu govor, žvakanje, sisanje, gutanje i slanje signala centralnom nervnom sistemu. Sastoji se od korena i tela jezika koji su odvojeni sa sulcus terminalis.

Kako izgleda zdrav jezik?

Zdrav jezik ima nekoliko karakteristika:

Boja: ružičasta, bez tamnih ili blijedih područja upućuje na zdravi dotok krvi.

Oblik: elastičan, gibak jezik. Površina mu je glatka, nije ispucana, natečena ili stanjena. Jezik koji drhti, koji je mlitav ili prečvrst ukazuje na probleme u organizmu.

Naslage: zdravi jezik je bez naslaga ili s tek primjetnim naslagama bijele boje. Jako vidljive bijele naslage znak su toksina i prekomjernog konzumiranja mliječnih proizvoda, dok smeđe, sive i tamne ukazuju na probleme s probavom, bubrezima ili jetrom.

Vlažnost: zdrav jezik je blago vlažan, nije suh niti prevlažan.

Vene pod jezikom: nisu proširene, jedva su vidljive, svetle boje. Tamnoplave i ljubičaste vene ukazuju na neki zdravstveni problem. 

A na društvenoj mreži Instagram blogerka Zorana Jovanović, poznata i kao Zorannah, objavila je fotografiju na svom nalogu na kojoj je upravo jezik u prvom planu. Možemo zaključiti na osnovu slike i prethodno rečenog da Zorannah ima zdrav jezik. 😋👅

View this post on Instagram

A post shared by Zorana Jovanovic (@zorannah)

IZVOR: IG / zorannah

Autor: redportal.rs

#Jezik

#Mišić

#blogerka

#zdrav jezik

#zdravlje