Pored višestrukih koristi za bebu i majka može iskusiti mnoge benefite dojenja

Dojenje može imati dugoročne kognitivne koristi za majku, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu sproveli su studiju koja je pokazala da su žene starije od 50 godina koje su dojile svoju bebu u prošlosti imale bolje rezultate na kognitivnim testovima u poređenju sa ženama koje nikada nisu dojile.

- Iako su mnoge studije otkrile da dojenje poboljšava dugoročno zdravlje i dobrobit deteta, naša studija je jedna od retkih koja se bavila dugoročnim zdravstvenim efektima za žene koje su dojile svoje bebe - kaže Moli Foks, jedna od autorki studije.

- Naši nalazi, koji pokazuju superiorne kognitivne performanse među ženama starijim od 50 godina koje su dojile, sugerišu da dojenje može biti 'neuroprotektivno' kasnije u životu - dodala je ona.

Studija pod naslovom „Žene koje doje pokazuju kognitivne prednosti nakon 50. godine“, tvrdi da bi biološki efekti dojenja i psihosocijalni efekti, kao što je poboljšana regulacija stresa, mogli imati dugoročne koristi za majčin mozak.

- Budući da je takođe otkriveno da dojenje pomaže u regulisanju stresa, podstiče vezivanje odojčadi i smanjuje rizik od postporođajne depresije, što ukazuje na akutne neurokognitivne koristi za majku, sumnjali smo da bi to takođe moglo biti povezano sa dugoročnim poboljšanim kognitivnim performansama za majku - rekla je Foks.

Učesnice studije, sve žene starije od 50 godina, završile su sveobuhvatnu grupu psiholoških testova koji su merili učenje, odloženo pamćenje, izvršno funkcionisanje i brzinu obrade. Rezultati su otkrili da su one koje su dojile u jednom trenutku svog života imale bolji učinak u sve 4 kategorije u poređenju sa ženama koje nisu.

Studija je takođe otkrila da je količina vremena provedenog na dojenju povezana sa boljim kognitivnim performansama.

- Biće potrebne dodatne studije u budućnosti kako bi se istražio odnos između istorije dojenja žena i kognitivnih performansi u većim, geografski raznovrsnijim grupama žena. Važno je bolje razumeti zdravstvene implikacije dojenja za žene, s obzirom na to da žene danas doje ređe i kraće nego što je to praktikovano u istoriji - zaključila je Moli.

Autor: redportal.rs

#beba

#bebe

#dojenje

#majka

#majke

#zdrav život

#zdravi saveti

#zdravlje