U pitanju je 1 vrsta kafe

Brojne naučne studije su dokazale da kafa ima dobro dejstvo na zdravlje, ukoliko se konzumira u ograničenim količinama. Međutim, ispostavilo se da jedna vrsta ovog, mnogima omiljenog napitka, posebno dobro utiče na srce. Studija nedavno objavljena u stručnom časopisu Clinical Nutrition ESPEN, koji objavljuje Evropsko kliničko udruženje za nutricionizam i metabolizam, potvrdila je da redovna i umerena konzumacija kafe može da se poveže sa nižim rizikom obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

U ovoj studiji naučnici su posebno istraživali efekte instant kafe na zdravlje srca, a za te potrebe su prikupili podatke 1.041 jedne osobe starosti između 39 i 67 godina. Naučnici podvlače činjenicu da oko 30 njih redovno konzumira instant kafu, piše Mondo.rs.

Na samom početku istraživanja utvrdili su da ljudi koji konzumiraju ovu vrstu kafe imaju niži sistolički krvni pritisak, kao i da je to povezano sa karotidnim arterijama. Inače, zdrava elastičnost ovih arterija je važan marker kardiovaskularnog zdravlja.

U zaključku, naučnici su istakli da "redovna i umerena konzumacija instant kafe" može da se poveže sa boljom elastičnošću arterija, a samim tim i sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Autor: mondo.rs

#kafa

#srce

#zdravlje