Mleko je puno zasićenih masnih kiselina koje dižu holesterol, ali ovo mleko deluje suprotno

Mleko je napitak koji redovno koristimo u svojoj svakodnevnoj ishrani, međutim da li ste znali da upravo njegova upotreba povećava holesterol u krvi i utiče na kardiovaskularni sistem?

Postoji mleko koje ima potpuno suprotan efekat - Sojino mleko koje snižava holesterol u krvi.

Viša nutricionistkinja Viktorija Tejlor upozorila je da često kombinovanje mleka sa nekim namirnicama povećava količinu zasićenih masti koje unosimo u telo.

Namirnica koja je takođe bogata ovim zasićenim mastima jeste kozje mleko, što takođe utiče na podizanje lošeg holesterola u krvi.

Foto: Unsplash.com

Kako zasićene masti utiču na nivo holesterola?

U ćelijama jetre postoje LDL receptori. Kada LDL (loš) holesterol prođe kroz krvotok, ovi receptori ga uzimaju iz krvi i razgrađuju u jetri.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje previše zasićenih masti sprečava receptore da rade 'svoj posao' i na taj način se holesterol taloži u krvi", kaže Tejlorova, a piše Mondo.

Tejlor je objasnila i da sojino mleko može da bude dobra alternativa kravljem ili kozjem mleku, a sve zbog istraživanja koja su dokazala proteini soje imaju pozitivan uticaj na zdravlje srca.

- Studije su pokazale da konzumiranje 15 do 25 grama proteina soje dnevno može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola - objasnila je Tejlor.

- Čak 250 ml sojinog mleka sadrži oko 8 grama proteina. Snižavanjem nivoa holesterola smanjuje se rizik od razvoja srčanih oboljenja - zaključak je nutricioniste koja tvrdi da se konzumiranjem sojinog mleka može sniziti visok nivo holesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Autor: mondo.rs

#holesterol

#mleko

#sojino mleko