Da li je to neki problem?

Jesen je vreme kada se zimnica sprema. Mnoge stvari su već spremljene a jedna od njih je i džem. Ljudi vole različite vrste džema, ali retko ko može da mu odoli. Ali šta ako nam se desi da naletimo na buđ pri otvaranju tegle? Da li smemo da jedemo takav džem?

Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspješno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih. Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati. Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice. Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi dio gljivice.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#budj

#dzem

#hrana