Jaje je jedan od omiljenih namirnica mnogih ljudi. Sprema se na različite načine, a dešava se da neko odvaja belanće od žumanceta. Da li treba to raditi?
Razlog za odvajaje belanceta mnogi vide u tome da je ono zdravije i hranjivije od žumanceta. Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od belanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka. Višak natrijuma možda nije najbolji za naše telo, ali našem telu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbeđuju. Žumanca sadrži različite vitamine, od kojih je najznačajniji veliki procenat vitamina A.
Belanca se koriste u svemu, od ishrane do nege kože, ali da li su zapravo toliko zdraviji od jedenja celog jajeta. Sastoje se uglavnom od proteina, što znači da ćemo duže da budemo siti, a ojačeće i naše mišiće Ovo je za njih definitivno pozitivno, ali jaja imaju dva dela s razlogom. Zato bi trebalo da jedemo oba dela jajeta kako bismo imali putpun obrok, naravno, ni u čemu ne treba da preterujemo.
Međutim, ukoliko je vaš cilj da smršate, belanca mogu da budu zdravija opcija. Imaju samo 25 kalorija po svakoj četvrtini šolje koju pojedemo.
Mačka sa dva lica hit na Instagramu 😺😺😺
Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs