Evo odgovora

Jaje je jedan od omiljenih namirnica mnogih ljudi. Sprema se na različite načine, a dešava se da neko odvaja belanće od žumanceta. Da li treba to raditi?

Razlog za odvajaje belanceta mnogi vide u tome da je ono zdravije i hranjivije od žumanceta. Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od belanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka. Višak natrijuma možda nije najbolji za naše telo, ali našem telu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbeđuju. Žumanca sadrži različite vitamine, od kojih je najznačajniji veliki procenat vitamina A.

Belanca se koriste u svemu, od ishrane do nege kože, ali da li su zapravo toliko zdraviji od jedenja celog jajeta. Sastoje se uglavnom od proteina, što znači da ćemo duže da budemo siti, a ojačeće i naše mišiće Ovo je za njih definitivno pozitivno, ali jaja imaju dva dela s razlogom. Zato bi trebalo da jedemo oba dela jajeta kako bismo imali putpun obrok, naravno, ni u čemu ne treba da preterujemo.

Međutim, ukoliko je vaš cilj da smršate, belanca mogu da budu zdravija opcija. Imaju samo 25 kalorija po svakoj četvrtini šolje koju pojedemo.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#belance

#jaja

#zumance