5 razloga za konzumaciju badema

Badem je koštunjavo voće koje se koristi u mnogim ishranama. A i kako i ne bi kad je veoma zdrav i koristan našem organizmu. Evo samo nekih od razloga zašto treba jesti badem.

Bademi su puni antioksidanata. Bademi su odličan izvor antioksidanata. Antioksidansi pomažu u zaštiti našeg organizma oksidativnog stresa, a time nas šitit od brojnih zdravstvenih probelma.

Bademi su bogati vitaminom E. Vitamin E je porodica antioksidanata rastvorljivih u mastima. Ovi antioksidanti imaju tendenciju da se nakupljaju u ćelijskim membranama u telu, štiteći ćelije od oksidativnih oštećenja. Bademi su među najboljim svetskim izvorima vitamina E.

Kontrolišu šećer u krvi. Imaju malo ugljenih hidrata, ali puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini savršenim izborom za osobe sa dijabetesom. Još jedna blagodat badema je njihova izuzetno velika količina magnezijuma. Magnezijum je mineral uključen u više od 300 telesnih procesa, uključujući i kontrolu šećera u krvi.

Snižavanje krvnog pririsk. Magnezijum u bademima može dodatno da pomogne u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Visok krvni pritisak jedan je od vodećih pokretača srčanog udara. Nedostatak magnezijuma snažno je povezan sa visokim krvnim pritiskom.

Konzumiranje badema smanjuje glad. Bademi imaju malo ugljenih hidrata, a bogati su proteinima i vlaknima. Poznato je da i proteini i vlakna povećavaju osećaj sitosti. Ovo može da vam pomogne da jedete manje kalorija.

Autor: magazin.noivosti.rs / redportal.rs

#badem

#ishrana

#zdravlje