Nekada se treba isplakati

"Isplači se, bolje ćeš da spavaš", rečenica je koju ste sigurno često slušali u detinjstvu (pored one koja nas je sve nervirala i nismo baš bili sigurni šta znači: 'Plači, manje ćeš da pi**iš'). Ako ste i mislili da je to nešto što su nam bake tek tako govorile samo kako bi nas utešile, prevarili ste se. Plakanje je zaista korisno za zdravlje, a lekari objašnjavaju i zašto...

Plakanje pomaže ne samo da izbacite emocije koje vas "pritiskaju", već i pozitivno deluje na naše fizičko zdravlje. Osim ako se ne preteruje, pa se plače za svaku sitnicu, onda je moguće da je reč o depresiji. Ako se kroz suze oslobađamo negativnih emocija, onda to zovemo "dobrim plakanjem" koje pomaže da razbistrimo um i osvežimo telo i vratimo se, kako bi se u žargonu reklo, "na fabričko podešavanje".

Istraživanja potvrđuju da plač može doneti emocionalno olakšanje. Suzbijanje plača, s druge strane, doprinosi razvoju problema mentalnog zdravlja, pa čak i bolesti.

Američko psihološko udruženje navodi da žene imaju "emocionalno plakanje" u proseku 30 do 64 puta godišnje, dok muškarci plaču 5 do 17 puta godišnje, piše Mondo.rs.

Autor: mondo.rs

#plakanje

#suze

#zdravlje