Ništa ne košta 😂

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila čitav svet promenila je naše živote iz korena. Vreme koje smo proveli u svojim domovima dobro nam je došlo da se malo više okrenemo sebi i svojim porodicama. Pored toga, mnogi poslovi su prebačeni na rad kod kuće što je nekima prihvatljivo dok drugima nije.

Razlozi za nezadovoljstvo su obično da je radna soba ujedno i dnevna i da nam se skoro ništa ne menja po završetku radnog vremena. Samo se sa radne stolice prebacimo na sofu ili u fotelju. Evo nekih trikova kako da osvežite svoje okruženje.

Prodaja tepiha. Tepisi povezuju sav nameštaj i dekoraciju u dnevnom boravku i sami po sebi predstavljaju najglomazniji dodatak za dekoraciju. Samim tim, promena postojećeg ili unošenje novog tepiha u prostor može da transformiše čitav dnevni boravak.

Kada se bira tepih, najpre bi trebalo da se povede računa o dimenzijama. Najpre bi trebalo da se odrede dimenzije koje će omogućiti da svi nogari najkrupnijih komada nameštaja budu postavljeni na tepihu, ili bar prednja dva nogara. Najveća greška pri kupovini tepiha, a naročito kada je u pitanju isključivo kupovina radi estetike jeste da se uzme tepih manjih dimenzija. Ukratko, što veći tepih odaberete, to bolje. Naravno, ne bi valjalo ni da tepih bude preblizu zidu i zato je dobra ideja da se pre kupovine tačno izmeri prostor i da se obeleži koji prostor bi isti zauzimao. 

Zatim je potrebno odabrati materijal, kao i strukturu tepiha… U svakom salonu kojem je u fokusu prodaja tepiha će reći kako su trenutno aktuelni takozvani shaggy tepisi, ali i stari dobri ravni tepisi mogu podjednako da oplemene enterijer. Kada je u pitanju dezen, izbor zavisi od ostale dekoracije u prostoru. Ukoliko je prostor monoton, dobro bi bilo da tepih ima razigraniji dezen, dok u suprotnoj situaciji jednobojni tepih može da ublaži preterano razigranu dekoraciju u enterijeru u kom se nalazi. 

Zavese. Dobro osmišljene zavese i draperija mogu drastično da promene izgled sobe. Pri izboru odgovarajućih zavesa trebalo bi obratiti pažnju na sledeće: instalacija: najčešća greška je da se karniša postavi tik iznad prozora. Na ovaj način se veštački skraćuje prostorija, što nikako nije dobro. Najbolje je da se garnišna postavi 5 do 8 santimetra ispod plafona. Na taj način će se omogućiti više prirodnog svetla, prozor učiniti većim, a plafoni višim. 

Pri izboru boja, kod zavesa je uvek bolje ići sa jednobojnim materijalima, a naročito ukoliko je u prostoru već dezeniran tepih. 

Nekada je dovoljno da se postojeći tepisi i zavese osveže.

Pravi zaljubljenici u zavese sigurno imaju makar jednu rezervnu varijantu koja im "čuči" u ormaru, a koja može momentalno da transformiše sobu u kojoj se okače. Međutim, nekada zaboravimo kako su zavese i tepisi izgledali kada su bili novi, a nismo ni svesni kako jedno obično pranje tepiha i zavesa može da ih osveži. Redovno pranje tepiha preporučljivo je da se obavlja svakog  proleća i jeseni kako bi se postaralo da tepisi ostanu čisti i da ne postanu rezervoari grinja i prašine. Što se tiče zavesa, one se uglavnom mogu održavati i u kućnim uslovima što znači da ih je moguće osvežavati i češće, a naročito ukoliko se nalaze u pušačkom domu kada zbog dugotrajnog izlaganja dimu mogu da posive ili požute što obično pranje odmah rešava. 

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#dnevni boravak

#tepih

#transformacija

#zavese