Nije baš sve tako kako izgleda

Leto je prošlo, ali to ne znači da sada možemo da se opustimo i dozvolimo sebi da pokvarimo liniju. Tek sada treba obratiti pažnju na to šta jedemo kako ne bismo došli u situaciju da budemo nezadovoljni kilažom.

Neke stvari volimo i često ih konzumiramo, a mislimo da su nam i korisne jer su zdrave. Ipak nije baš sve tako. Naime, određeni napici koje konzumiramo misleći da su zdravi zapravo nisu.

Čokoladno mleko. Osim ukoliko čokoladno mleko pijete nakon veoma iscrpljujućeg treninga, imajte na umu da se u ovom napitku koji većina zavoli još u detinjstvu, zapravo nalazi baš dosta šećera – čak i više od 20 grama, a plus sadrži i veštačke pojačivače ukusa.

Napici sa ukusom pomorandže. Većina napitaka pomorandže zapravo je samo mešavina vode, visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, koncentrata voćnog soka i mnoštva hemikalija. Drugim rečima, teško da u kupovnim sokovima sa ukusom pomorandže ima išta od ovog voća, a hranljivih vrednosti, s druge strane, ima veoma malo ili ih nema uopšte.

Čokoladni napici. Ako ste prvo pomislili "zar to nije isto što i čokoladno mleko", odmah da kažemo da nije. Na policama marketa ima pregršt napitaka sa ukusom čokolade, poput nekih jogurta i slično, koje zapravo sadrže vodu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, kakao u prahu, mleko u prahu, veštačke pojačivače ukusa.Dakle, u njima nema baš ništa što bi trebalo da unesete u organizam...

Ledeni čaj. Lako je pomisliti da nešto što u nazivu sadrži reč čaj mora da bude zdravo. Međutim, ledeni čajevi i drugi slični napici sadrže i do 48 grama šećera u jednoj bočici, što je zaista previše. Ne dajte da vas nazivprevari jer u ovim napicima nema gotovo ničega čega ima u pravim čajevima.

Flaširana voda. Voda sama po sebi nije problem, ali BPA flašice u koje se ovaj proizvod pakuje definitivno nisu najzdraviji izbor. Reč je o hemikaliji koja oponaša hormon, a nalazi se u gotovo svim plastičnim ambalažama. Prema nekim studijama, ova hemikalija može negativno da utiče na zdravlje i plodnost.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#ishrana

#kilaza

#napitak