Feta je beli meki sir, poreklom iz Grčke

Sigurno ste više puta čuli, i probali, pohovani kačkavalj. Sada je red da probate pohovatu fetu. Proces pripreme je lak i brz, a ukus neprevaziđen. Feta je beli meki sir, poreklom iz Grčke, sa planine Pelion iznad grada Volosa. Feta se pravila od ovčijeg i kozijeg mleka, nepasterizovanog. Sada se feta pasterizuje, kako se ne bi pokvarila tj. produžava rok trajanja, a pritom čuva kvalitet.

Sastojci:

400 g feta sira, 1 jaje, brašno, prezle, so, biber, suvi biljni začin, ulje za prženje.

Priprema:

⁕ Sir pažljivo iseći na kriške od po 50 grama.

⁕ Jaje penasto umutiti i začiniti ga biljnim začinom i biberom.

⁕ Komade sira uvaljati u brašno, zatim u jaja, a na kraju u prezle. Na dobro zagrejanom ulju pržiti sir dok ne dobije zlatnožutu boju. Pohovani sir servirati uz sos od paradajza i krompir salatu.

Autor: redportal.rs

#feta

#pohovana feta

#pohovani sir

#sir