Zapitaćete se sledeći put kada se uhvatite za čašu 🤔

Američki istraživači su otkrili da je jedno alkoholno piće povezano sa dvostruko povećanim rizikom od atrijalne fibrilacije ili nepravilnog rada srca.

Čini se da su nalazi, objavljeni u Annals of Internal Medicine, u suprotnosti sa percepcijom da alkohol može biti dobar za srce, prema nalazima do kojih su došli istraživači Kalifornijskog univerziteta u San Francisku. Studiju u kojoj je bilo 100 učesnika finansirao je američki Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, a 56 učesnika je imalo najmanje jednu epizodu atrijalne fibrilacije.

- Suprotno uvreženom mišljenju da je atrijalna fibrilacija povezana sa velikim konzumiranjem alkohola, čini se da je čak i jedno alkoholno piće mesečno možda dovoljno za povećanje rizika - rekao je dr Gregori Markus, dodajući:

- Naši rezultati pokazuju da pojava atrijalne fibrilacije ne može biti ni slučajna ni nepredvidiva. Umesto toga, možda postoje prepoznatljivi i promenljivi načini sprečavanja epizode ​​akutne srčane aritmije.

Rezultati su takođe povezali najmanje 2 pića sa više od 3 puta povećanim rizikom od atrijalne fibrilacije u naredna 4 sata, i identifikovali su vezu između koncentracije alkohola u krvi i povećanog rizika od nepravilnog rada srca. Atrijalna fibrilacija je zapravo najčešći tip lečene srčane aritmije. Aritmija je kada srce kuca presporo, prebrzo ili na nepravilan način.

Istraživači su sproveli studiju regrutovanjem pacijenata iz kardioloških ambulanti, koji su pili najmanje jedno alkoholno piće mesečno. Studija je, između ostalih, isključila ljude sa istorijom poremećaja upotrebe supstanci ili alkohola. Učesnici su imali zadatak da nose monitor za elektrokardiogram (EKG) oko četiri nedelje, pritiskajući dugme nakon konzumiranja alkoholnog pića standardne veličine. Takođe su bili opremljeni senzorom za snimanje alkohola i povremeno su podvrgavani krvnim pretragama koje su ukazivale na konzumiranje alkohola tokom prethodnih nedelja.

Učesnici studije u proseku su uzimali jedno piće dnevno tokom čitavog perioda istraživanja. Studija je imala svoja ograničenja, uključujući mogućnost da su učesnici zaboravili pritisnuti monitor ili su to zanemarili "zbog sramote". Uzorak nije uključivao opštu populaciju, već je bio ograničen na pacijente sa utvrđenom atrijalnom fibrilacijom.

- Ovo je prvi objektivni, merljivi dokaz da modifikovana izloženost može akutno uticati na šansu da se dogodi epizoda AF - zaključio je Markus.

Autor: redportal.rs

#alkohol

#količina alkohola

#konzumiranje alkohola

#štetnost alkohola