Otkrijte na vreme 😂

Snovi nekada mogu mnogo toga da nam kažu ako znamo da ih protumačimo. Ali nekada mi dok spavamo možemo svašta ispričati. Evo šta zapravo znači ako govorimo u snu.

Uobičajena pojava. Razgovor u snu uobičajena je vrsta parasomnije ili abnormalnog ponašanja tokom sna. Procenjuje se da dve od tri osobe govore u snu u nekom trenutku svog života - a to je posebno uobičajeno kod dece. Može biti pomalo iritantno ili neugodno, u zavisnosti od toga na kojoj ste strani. Obično je bezopasan, ali povremeno može biti znak ozbiljnijeg poremećaja spavanja ili zdravstvenog stanja..

Zašto ljudi pričaju u snu? Nažalost, ovde nema jasnog odgovora. Mogli biste očekivati da, kada neko priča, glumi nešto što se odvija u snu koji sanjaju. Ovo je ponekad tačno. Postoje neki dokazi da s vremena na vreme razgovor u snu može biti povezan sa snovima, ali to nije uvek tako. Većina snova se dešava kada ste u fazi dubokog sna sa brzim kretanjem očiju (REM). Ali razgovor u snu može se desiti tokom bilo koje faze sna, uključujući i REM i ne-REM san. Pričanje u snu može biti povezano i sa drugim parasomnijama, poput mesečarenja ili užasa u snu. To znači da svaki faktor za koji se zna da remeti san - poput stresa ili alkohola - može biti faktor koji doprinosi razgovoru u snu.

Kako prestati da govorite u snu? Pošto je teško tačno odrediti šta uzrokuje spavanje, ne postoje nikakvi naučno zasnovani načini da se to zaustavi. Fokusiranje na zdrave navike sna i poboljšanje okruženja za spavanje mogu eliminisati potencijalne poremećaje sna i poboljšati kvalitet sna.

Autor: gamazin.novosti.rs / redportal.rs

#Govor

#mesecarenje

#san