Ove namirnice će vas učiniti raspoloženijima

Antidepresive nikada ne treba uzimati bez konsultacije lekara. Međutim, postoje prirodni antidepresivi koji u određenim situacijama deluju. Naravno, oni ne leče depresiju, ali određena hrana utiče na lučenje hormona sreće, te ne škodi ako probate i ovaj metod.

Banane

Banane sadrže aminokiselinu triptofan, vitamine A, B6 i C, vlakna, kalijum, fosfor, gvožđe i zdrave ugljene hidrate. Zdravi ugljeni hidrati pomažu u apsorpciji triptofana, dok ih vitamin B6 pretvara u serotonin koji je odgovoran za sreću, odnosno bolje raspoloženje. Uvedite pola banane ujutru kao u rutinu, i bićete bolje raspoloženi!

Crna čokolada

Komadić čokolade u njenom najtamnijem izdanju i u malim količinama može da vam popravi raspoloženje. Nedavna studija u kojoj je 30 ljudi uzimalo 40 grama tamne čokolade tokom 14 dana otkrila je da je nivo hormona stresa smanjen.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je najbolji doručak jer celi dan daje energiju, zahvaljujući sporim ugljenim hidratima. A poseduje i visok nivo selena. U kašu možete dodati kriške banane, čija semenke, suve kajsije ili puter od kikirikija.

Autor: redportal.rs

#Antidepresivi

#Sreća

#banane

#ovsena kaša

#čokolada