Evo šta bi trebalo da znate 😎

Ako vam koža lako izgori tokom toplih dana, verovatno posežete za hranljivom kremom ili uljem kako biste je oporavili.

Ulje kao što je kokosovo se inače savetuje za hidriranje i negu kože, a posebno zbog svojstva zadržavanja vlage važi za preparat koji ima vrlo dugotrajan efekat. Međutim, ne kada se stavi na izgorelu kožu, tada će imati suprotno dejstvo!

Ulje u normalnim uslovima služi da ne dozvoli vodi da napusti kožu, ali kada izgorimo i na pocrvenelu kožu nanesemo ulje, ono će "zarobiti" vrelinu i upalni proces će biti još jači.

Foto: Printscreen Brightside

- Kad izgorimo na suncu, koža ostaje vrela narednih nekoliko sati. Dok UV radijacija oštećuje ćelije, proširuju se krvni sudovi jer telo pokušava da popravi tu štetu. Temperatura kože raste i jaka, akutna upalna reakcija se odvija u koži. Često je potrebno više sati, nekad i ceo dan, da se temperatura vrati na normalu - kaže Ava Šabman, specijalistkinja dermatologije.

- Dok taj proces traje, sve što ne dopušta koži da se ohladi samo će pogoršati temperaturu i simptome. Nanosite osvežavajuće preparate kao što je aloe vera, ili hladne vodene obloge, ali ulje ne stavljajte dok se koža ne ohladi u potpunosti. Tek kada je koža opet normalne temperature, masni preparati će moći da pomognu - rekla je ona.

Autor: Krastarica / redportal.rs

#faktor

#kupaći

#leto

#sunce

#telo