Treba da ih menjamo

Navike koje imamo, a kojih nismo ni svesni mogle bi da nam naškode. I to tako gde najviše boli. Ne kaže se džabe da kad zub zaboli onda nas boli celo telo. Evo nekih navika koje neprestano ponavljamo a koje nam izuzetno škode.

Stiskanje ili škrgutanje zubimaDa li često stiskate zube ili škrgućete? Da li koristite zube za otvaranje stvari? Ovo su očigledni krivci. Parafunkcionalne navike, uključujući škrgutanje ili stiskanje zuba, grickanje noktiju i otvaranje pakovanja zubima, uzrokuju trošenje zuba i recesiju desni.

Kisela hrana i pićeOno što jedete i pijete može igrati važnu ulogu u osetljivosti zuba. Najgori prestupnici su zalogaji i pića sa visokom kiselošću, jer kiselina prirodno nagriza spoljni sloj naše gleđi. Ako ste zabrinuti ili se bavite osetljivošću zuba, izbegavajte kisele kiseline poput agruma i sokova, vina, sirćeta i preliva za salate, sportska pića, kisele krastavce, pa čak i gazirana pića i tonik.

Određeni proizvodi za izbeljivanje zuba Dok profesionalni sistemi za izbeljivanje zuba nisu trajno štetni za gleđ, izbeljivanje zuba može izazvati privremenu osetljivost zuba. Izbeljivanje zuba dovodi do otvaranja pora u vašoj gleđi i privremenog izlaganja dentina. Kada se to dogodi, zubi mogu biti veoma osetljivi kratko vreme nakon procesa izbeljivanja. Budite oprezni i sa zubnim pastama za izbeljivanje, koje mogu biti jako abrazivne i izazvati habanje gleđi. Izbegavanje proizvode za izbeljivanje sa vodonik -peroksidom ili sredstvima za izbeljivanje. A ako osetite osetljivost na proizvod koji koristite, zastanite i obratite se svom stomatologu radi boljih mogućnosti izbeljivanja.

Četkanje previše teško ili prečestoPreterivanje sa četkanjem takođe može dovesti do recesije desni i habanja gleđi, što vremenom može razotkriti dentin. I uopšte, pravilna oralna higijena je pametna preventivna mera protiv osetljivosti zuba. Četkajte zube dva minuta, dva puta dnevno (koristite telefon da biste odredili vreme!) - budite temeljni, ali nežni, pazite da ne pogoršate stanje desni ili zuba. Preporučuje se i korišćenje električne četkice za zube i redovno korišćenje konca.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#Stomatolog

#bol

#osmeh

#zubi