Sa naboranim prstima mnogo brže sakupljamo mokre predmeta

Sećate se kada smo bili mali koliko nam je bilo zanimljivo kako nam se smežuraju prsti kada smo dugo u bazen? 😏😏 E pa, da li ste se ikada zapitali zašto se to dešava?

Davne 1935. naučnici su primetili da se prsti na nogama i rukama neće smržurati bez obzira na to koliko dugo su u vodi, ako im je određeni živac oštećen. 🧐 Tada  su došli do zaključka da se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sistema u telu koji je zadužen i za kucanje srca i disanje. Zbog toga su decenijama unazad, naučnici smatrali da se prsti na rukama i nogama smežuraju jer spoljašnji sloj kože upije vodu od čega se nabubri. Međutim, to nije baš tako.

Neurolozi se sad vode uverenjem kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu – lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

Godinama kasnije, tačnije 2013. sproveden je niz istraživanja na tu temu. U jednoj studiji zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dva slučaja: ako su im prsti naborani od vode i ako su suvi. Sa naboranim prstima bili su mnogo brži u sakupljanju mokrih predmeta i to za otprilike 12 odsto.

Uporedili su to sa gumama na automobilu. Ako su utori dovoljno duboki, guma će dobro prianjati uz površinu. Kao što je slučaj sa "ćelavim gumama", tako je i s prstima, piše portal Tuzlanski.

Naučnici su zaključili da prsti u vodi ne nabubre već se smanje zbog krvnih sudova koje se u njima stežu pa se koža zbog toga smežura.

Autor: republika.rs / redportal.rs

#Smežurani prsti

#prsti

#voda