Koliko ima istine?

Koronavirus je uticao na živote ljudi u velikoj meri. Neke navike koje smo imali morali smo da menjamo kako bismo izbegli zaražavanje. Od trenutka kada se koronavirus pojavio govori se o mogućim posledicama na reproduktivne organe, pa su se pojavila oprečna mišljenja.

Neki kažu da posledica ima, dok drugi govore da nema ili da još uvek o tome ne mogu da govore. Urolog dr Aleksandar Milošević gostovao je na televiziji K1 gde je govorio o uticaju koronavirusa na polni organ muškaraca:

Za sada sojevi korone nisu pokazali preterani afinitet prema žlezdanom tkivu kao što su pljuvačne žlezde ili testisi. Pravi rezultati će biti tek kada deca, osetljivi testisi, znači oni pre puberteta, prođu koronu, kako će odreagovati i da li će odreagovati sterilitetom ili ne. Za sada su to opšti znakovi slabljenja kao kod svake infekcije, dolazi do manjeg broja spermatozoida, oni su nešto slabije pokretni jer spermatozoidi su naše najosetljivije ćelije. Ako popijemo, oni će biti pijaniji od nas, ako pušimo oni će više biti otrovani nikotinom nego mi. Tako da, jedan zdrav život sigurno će manje uticati. Ono što je činjenica je da mi danas živimo jako loše, manjak kretanja, previše kompjutera, neaktivnost dovodi do smanjenja životnog potencijala, a na taj način i do smanjenja lučenja hormona koji dovode do stvaranja spermatozoida.

Na pitanje o smanjenju veličine polnog organa muškaraca doktor je rekao:

Ja ne mogu to da prihvatim zdravo za gotovo, to su istraživanja. Do smanjenja može da dođe ako zbog infekcije dolazi do gubitka nadražaja, smanjenja libida, automatski onda organ nije u upotrebi i može da dođe do određenih poremećaja u njegovoj strukturi. Mi imamo otprilike šest noćnih erekcija, organ radi i kad nismo u seksualnoj akciji, međutim, ako bolest utiče na smanjenje broja noćnih erekcija, to teoretski može da dovede do smanjenja organa. S godinama i padom testosterona dolazi do smanjenja broja noćnih erekcija, testosteron počinje da pada od 40. godine, ali hajde da kažemo da ozbiljnije pada posle 50.
Pored toga što virus ulazi respiratorno, on ulazi vrlo lako kroz pluća u krvne sudove i jedan od prvih simptoma je koagulacija. Naravno da mikrokolagulacije u samim sinusoidima, tkivima u penisu, mogu dovesti do zapušavanja određenog broja. Ako dođe do zapušavanja, te mikrokoagulacije mogu dovesti do smanjenja elastičnosti erektivnog tkiva, znači indirektno do smanjenja penisa, slabijeg punjenja krvi, slabije funkcije.Teoretski je sve to moguće, ne postoji neka velika studija koja je to dokazala, ali sam mehanizam delovanja virusa može da ukaže na tu mogućnost.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#Erekcija

#koronavirus

#penis

#posledice