Želite ubrzati metabolizam i učiniti ga aktivnijim tokom noći

1. Dizanje tegova tokom večeri

Istraživanje časopisa International Journal of Sport Nutrition pokazalo je da bi bilo idealno da nakon posla ili krajem dana odete u teretanu i radite vežbe sa tegovima. Time možete ubrzati metabolizam za čak 16 sati.

2. Konzumiranje proteinskih napitaka

Preporuka je da posle vežbanja unesete protein kazein. U pitanju je sporo razgradivi protein koji se postepeno razgrađuje tokom osam sati, što može učiniti vaš metabolizam aktivnijim tokom noći.

3. Tuširanje hladnom vodom

Jedno istraživanje je pokazalo da je dovoljno samo 30 sekundi tuširanja u ledeno hladnoj vodi kako bi se aktivirala braon mast u vašem telu. Braon mast služi za očuvanje telesne temperature, pa kada su ljudi izloženi niskim temperaturama braon mast zagreva krv i pomaže u termoregulaciji.

4. Spavanje u hladnijoj prostoriji

Istraživanje sprovedeno na Nacionalnom Institutu za zdravlje pokazalo je da ako podesite temperaturu prostorije na 19 stepeni tokom noći, vaše telo će potrošiti 7% više kalorija s obzirom na to da će morati da sagoreva mast kako bi održavalo normalnu telesnu temperaturu.

View this post on Instagram

A post shared by Dnevna doza prosecnog studenta (@dnevna_doza_prosecnog_studenta) on

IZVOR: @dnevna_doza_prosecnog_studenta

5. Konzumiranje različitih vrsta tečnosti

Nije samo voda jedina tečnost koja blagotvorno deluje na organizam. Još jedan odličan predlog jeste zeleni čaj. On je bogat flavenoidima, a poznato je da ova materija ubrzava metabolizam. Ako pijete 3 šoljice tokom dana, uveče možete da sagorite 3,5% više kalorija.

Autor: Redportal.rs

#metabolizam

#zdravlje