Evo na šta treba paziti pre stupanja u seksualne odnose!

Glavna tema razgovora mnogih adolescenata je često seks. To jeste možda tabu tema, ali činjenica je da mladi ljudi stalno misle na seks i razgovaraju o istom između sebe. Problem predstavlja to što za savet nikada ne upitaju nekog iskusnijeg i starijeg ko bi mogao da im da prave odgovore i korisne savete. Najbolje je, ipak, za početak dobro razmisliti o rizicima koje nosi prerano stupanje u seksulane odnose, jer, ma koliko to tinejdžerima izgledalo neverovatno - nikad nije kasno za prvo seksualno iskustvo!

Vekovima je prvi put bio povezan sa gubljenjem čistoće i čednosti, a ljude je jedino interesovalo da to bude u braku. No, mi se sada ne bavimo time, već želimo da vam pojasnimo kako da znate da ste spremni za seksualne odnose i na šta tačno treba obratiti posebnu pažnju:

1. Pažljivo birajte partnera, nekoga sa kime imate već izgrađen odnos pun poverenja.

2. Zaštita! Edukujte se o kontracepciji, polno prenosivim bolestima i trudnoći. Morate o tome pričati sa partnerom kako biste oboje shvatili važnost kontracepcije. Nikakvi dogovori o tome da se to ipak ne koristi nisu ono na šta želite da pristanete.

3. Upoznajte svoje telo pre nego što ga neko drugi upozna! Važno je da pre odnosa znate i sami šta je to što vam prija kako biste mogli da pričate o tome sa partnerom.

4. Ne radite ništa na šta niste spremni i o čemu niste pričali.

5. Oslobodite se straha. Nemojte imati osećaj ili strah da ćete nešto izgubiti već se radujte novom iskustvu i prepustite se emocijama. Ne dozvolite da strah nadvlada vašim emocijama. Ukoliko je to slučaj, verovatno niste spremni na odnos.

Autor: redportal.rs

#adolescencija

#prvi put

#seks