U kakvoj su korelaciji? 🤫

Psiholog Tierney Lorenz, postdoktorand na institutu, je istraživao uticaj seksualnih aktivnosti na funkcionisanje imunološkog sistema. Zajedno sa psihologom doktorom Sari van Andersom u okviru njihovog istraživanja 2014. godine, objavljenom u  Journal of Sexual Medicine, otkrili su da su veće stope partnerskih seksualnih aktivnosti povezane sa smanjenim imunitetom kod žena sa depresijom.

- Smatra se da ovo predstavlja pokušaj tela da uravnoteži zahteve da vas zaštiti od bolesti nasuprot reprodukciji. Ne želite da imuni sistem napada spermu, čak i ako vas tehnički napada iz drugog tela. - kaže Lorenz.

Iako je to korisno sa evolucionog stanovišta, to takođe može stvoriti mogućnost za seksualno prenosive infekcije. Takođe suzbijanje C-reaktivnog proteina, biomarkera koji lekari koriste za predviđanje rizika od razvoja bolesti srca, moglo bi odbaciti kardiološke dijagnoze.

- Ako ista žena dolazi na pregled kod lekara u dve različite tačke ciklusa, lekar će joj možda dati sasvim drugačiju dijagnozu. Ako je seksualno aktivna, to će varirati još više. - navodi Lorenz.

Autor: redportal.rs

#depresija

#imuni sistem

#kardio

#seks