U njima se nalazi velika količina bakterija i gljivica

U slušalicama se nalazi velika količina bakterija i gljivica, iako možda na prvi pogled tako ne bi delovalo. 😵

Jedno istraživanje, tokom kojeg je na analizu poslato više slušalica, pokazalo je da se na slušalicama nalazi niz gljivica i bakterija, pa čak i opasni zlatni stafilokok koji uzrokuje upalu pluća.

Ne treba zaboraviti da postoje dobre bakterije. Međutim, poput mobilnog telefona, slušalice i dalje ostaju prilično prljave. Zbog toga se postavlja pitanje koliko često i na koji način treba čistiti slušalice. 🎧

KOLIKO ČESTO TREBA ČISTITI SLUŠALICE? 😅

Odgovor na ovo pitanje zavisi o toga koliko se često slušalice koriste. Međutim, zdravstveni stručnjaci ipak preporučuju redovno čišćenje, a to znači pre i nakon svakog korišćenja.

Stručnjak za uho, grlo i nos dr Darius Kohan objasnio je za američke medije kako se dobija infekcija ušiju zbog prljavih slušalica:

Slušalice stoje na raznim površinama, a zatim ih gurnete u uho u kojem je gomila ušnog voska. Na njima su bakterije i dobićete infekciju.

On je takođe savetovao ne samo da češće čistite slušalice nego da imate više slušalica koje redovno menjate kako biste smanjili uticaj bakterija u ušima.

Foto: Pixabay.com/Sweet Louise

KAKO NAJEFIKASNIJE OČISTITI SLUŠALICE? 🤔

Slušalice možete prebrisati maramicama za dezinfekciju koje inače koristite. Svakako ih osušite pre nego što ih upotrebite.

Takođe, možete koristiti manju količinu sredstva za dezinfekciju ruku. Nanesite ga na suvu maramicu i prebrišite slušalice. Osušite pre nego što ih upotrebite.

Preporuka je da unutrašnji rub slušalice prođete čačkalicom kako biste pokupili veće naslage prljavštine, a za dubinsko čišćenje upotrebite plastelin.

Napravite kuglicu i potom nežno pritiskajte unutrašnjost slušalica kako bi se na njega zalepila prašina i sve ostalo. Ponavljajte taj postupak dok slušalice ne postanu čiste, piše Magazin Novosti.rs.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#bakterije

#slušalice

#čišćenje

#čišćenje slušalica