Dostižu vrtoglavo visoke cene!

Bez osuđivanja! Svi bi voleli da probaju neke od najskupljih prehrambenih namirnica na svetu. 🤭

Ostrige - Najbolje su kada se služe sirove, u sopstvenom soku, sa kriškom limuna. Već mnogo godina ostrige se smatraju afrodizijakom.

Foie Gras - Foie gras se uglavnom jede sirova, kao pašteta, međutim može se i blago prokuvati što pojačava ukus. To je u stvari jetra od patke ili guske. Nažalost, ova poslastica zabranjena je u nekim delovima Amerike, poput Čikaga. Međutim, u svim delovima Evrope i ostatka sveta može se naći u slobodnoj prodaji.

Jastog - Jastozi pripadaju velikoj porodici morskih rakova. Jastog se najčešće priprema tako što se živa životinja stavlja u lonac sa ključalom vodom, što je ubija veoma brzo.

Macutake - Macutake je zajednički naziv za jednu grupu pečuraka u Japanu. U Japanu postoji tradicija poklanjanja pečuraka, a kada poklanjate macutake, poklon se smatra posebnim. Godišnja žetva macutaki je manja od 1.000 tona, što ovoj namirnici daje cenu i do 2.000 dolara po kilogramu.

Govedine kobe - Prava Kobe govedina proizvodi se od mesa posebne vrste Vagiu goveda u Japanu. Način gajenja ovih goveda je strogo čuvana tajna, a po tvrdnjama, životinjama se daju pivo i žitarice što mesu daje specifičan ukus, boju i teksturu. Kilogram prave Kobe govedine može da košta i do 300$.

Manuka med - Manuka med je rodom sa Novog Zelanda i potiče od cveta Leptospermum Scoparium, poznatije kao Manuka Buš. Veruje se da ova ukusna poslastica ima gomilu lekovitih svojstava, a cena ovog meda po kilogramu iznosi oko 500 dolara.

Beli tartufi - Tartufi potiču iz porodice podzemnih pečuraka i poznati su po svojoj izuzetno visokoj ceni. Tartufi imaju izuzetno oštar i jak miris, koji podseća na pečene orahe. Oni se obično služe veoma tanko narezani na komade neke druge hrane.

Beluga kavijar - Beluga je definitivno jedna od skupljih namirnica na svetu, čija cena prelazi 5.000 dolara po kilogramu. Kavijar je kao što već znamo ikra, ili jajašca ribe.

Almas kaviar - kilogram baš ove vrste kavijara koštaće vas iste cene kao i neki potpuno novi automobili. Cena se svodi na ograničen broj jaja koje albino sturgeon proizvodi, jer obično isporučuju jaja samo jednom u 100 godina! Kilogram Almas kaviara košta 34 hiljade dolara! 😮

Autor: redportal.rs

#najskuplje namirnice