Budite oprezni!

Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od prerane smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki naučnici, a prenosi časopis Medicalexpress.

Zaključak je donet posle istraživanja

Naučnici su pratili 18.000 ispitanika tokom šest godina, a rezultate istraživanja predstavili su na konferenciji Američkog kardiološkog udruženja.

Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od 6,8 decilitara slatkih napitaka, rizik od smrti od srčanih i drugih bolesti dva puta veći od onih koji dnevno u proseku konzumiraju manje od 3,4 decilitra.

Pektina ima najviše u jabukama

Istraživači iz Velike Britanije otkrili su da hrana koja sadrži pektin, a najviše ga ima u citrusima i jabukama, može da pomogne smanjenju efekata bolesti bubrega. Naime, naučnici Instituta za dečje zdravlje univerziteta Londonskog koledža uspešno su demonstrirali da oblik pektina, modifikovani citrus pektin (MCP), može dramatično da smanji oštećenja bubrega tokom vremena, uz značajno poboljšanje hiljada života.

Procenjuje se da se 47.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu leči od otkazivanja bubrega svake godine, a broj pacijenata se povećava za pet odsto godišnje.

Autor: Novosti Magazin

#Citrusi

#limun

#pomorandža

#sok

#sokovi

#šećer