Vrlo lako i jednostavno 👀

U vremenu sveopšte digitalizacije veliki deo dana provodimo za računarom ili telefonom. Od trenutka kada ustanemo koristimo neki od aparata kojim se informišemo. Gledanje televizije dok se spremamo za posao ili čitanje raznih članaka ili knjiga u gradskom prevozu na putu do posla, a onda i sam posao su stvari koje zamaraju naše oči.

Onda nam se dešava da nas svrbe ili bole, a sve to iz razloga što smo ih preopteretili. Pa su nam oči jednostavno umorne i treba im odmora. A da li ste znali da možemo pomoći sopstvenim očima vrlo jednostavnim vežbicama? Evo nekih od njih:

Vežba četiri pravca. Sedite udobno, uspravne glave, potom aktivno gledajte redom u sva četiri smera po tri, četiri sekunde. Najpre gore, pa dole, pa levo, pa desno. Važno je da ne pomerate glavu, već da očima postignete da pogledom obuhvatite i udaljene predmete u tim smerovima.

Vežba ispružene ruke. Ispružite jednu ruku ispred sebe, i palac ispružite ka plafonu. Sada u prostoriji u kojoj se nalazite odaberite dva predmeta koja su daleko. Očima polako prelazite sa vrha nosa, na ruku, na palac i potom ta dva predmeta.

Vežba kažiprstima. Kažiprst jedne ruke postavite desetak centimetara ispred očiju, a kažiprst druge oko 20 centimetara iza njega. Pogledom fokusirajte najpre bliži, pa dalji, i smenjujte ih tokom jednog minuta.

Vežba s dlanovima. Udobno sedite i zatvorite oba oka. Stavite dlanove preko njih kao da se krijete, i duboko dišite minut ili dva. Oči će se odmoriti a mišići oko njih opustiti.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#Odmor

#bol

#oci

#vezbe