Nikada ne valja da preterujete

Retko ko ne voli da pije kafu. Njen ukus i miris gotovo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa tako se često desi da preteramo sa unosom kafe.

Neki ljubitelji kafe često ni ne znaju koliko su kafe popili, zato često osete i posledice od kojih su najčešće:

1. Uznemirenost

Od previše kafe možete da postanete poprilično nervozni, kofein stimuliše srednji nervni sastav, dok on istovremeno povećava nivo adrenalina, dopamina i glutamata. Ova kombinacija može dovesti do teskobe, nervoze, ubrzanog rada srca, razdražljivosti, pa čak i besa.

2. Pad energije

Kafa vas može vrlo brzo razbuditi i dati vam nalet energije, ali kada se ta energija potroši doći će i do vrlo snažnog pada. Neka istraživanja pokazala su i kako kofein može uništiti produktivnost, što može dovesti do zabušavanja na poslu. 

3. Čest odlazak u toalet

Kofein je diuretik, što znači da ćete ispijanjem kafe češće urinirati, pogotovo ako kafu ne pijete često. I dok istraživanja pokazuju kako od kafe zapravo ne možete dehidrirati, ako uz nju ne pijete dovoljno vode vaše telo neće dobijati dovoljno tečnosti.

4. Poremećen san

Istraživanja su pokazala da kafa može da poremeti san, čak i ako ste poslednju šoljicu ispili šest sati pre odlaska u krevet. Kafa takođe može poremetiti dnevni ritam vašeg organizma, zbog čega čete se možete osećati umorno i usporeno.

Autor: Novosti Magazin

#espreso

#kafa

#kafić

#kofein