Evo u koje vreme je najbolje odraditi trening

U vremenu u kom se živi sve brže i u kom imamo sve manje vremena za sebe i svoje telo trening postaje važan izduvni ventil. Previše sedenja i loše ishrane tokom dana dovode do viška kilograma kojih je sve teže otarasiti se. Zato mnogi kreću na razne vrste treninga u teretanama. A da li ste se pitali u koje vreme tokom dana je najbolje trenirati kako bi trening dao najveći efekat?

Da li je bolje vežbati ujutru ili uveče, pitanje je često postavljamo. Većina ljudi vreme za trening uklapa u skladu sa ostalim obavezama koje ima, ali nije zgoreg da znate i da najbolje vreme za trening zavisi od toga šta tim treningom želite da postignete.

Ako želite da poboljšate opšte zdravlje, vežbanje uveče ima više efekta nego jutarnji trening, kažu stručnjaci nakon studije sprovedene u Institutu za naučna istraživanja pri Australijskom katoličkom univerzitetu.

Učesnici su bili podeljeni u tri grupe – jedni su vežbali u 6.30 ujutru, drugi u 6.30 uveče, a treća grupa nije bila fizički aktivna. Nakon pet dana, naučnici su utvrdili da je kod učesnika povećan nivo holesterola, dok su jutarnji treninzi tek malo ublažili te loše efekte masne hrane.

Kod onih koji su vežbali uveče imali su niži nivo holesterola, bolje zdravlje srca i nivo šećera u krvi im je bio stabilniji.

Sledeći put kada planirate da izdvojite vreme za trening imajte na umu ovo istraživanje. Ovakvo otkriće će verovatno mnogima okrenuti razmišljanje o treniranju, pa će se vreme tokom dana drugačije planirati.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#trcanje

#trening

#zdravlje