Odlična je i za krvnu sliku i varenje

Sve biljke od kojih se prave čajevi imaju brdo svojih lekovitih dejstava, međutim, za žalfiju slobodno može da se kaže da je ispred drugih zbog brda pozitivnih uticaja na organizam i zdravlje čoveka. Potrebno je samo obratiti pažnju na to da se ne preporučuje maloj deci.

Svaki delić žalfije je lekovit, tako da je gotovo i nebitno da li ste izabrali koren ili cvet. Koristi se suva, sveža, kao čaj, obloga, lek, eterično ulje. Sprečava upale i umiruje, a često se koristi za gljivične i bakterijske infekcije. Dobar je i afrodizijak.

Žalfija otklanja nadutost i pomaže kod bolova u žučnoj kesi.Poboljšava varenje i krvnu sliku. Međutim, malo ko zna da je odlična i za čistu kožu.

Ukoliko želite da imate čistu kožu lica i svež zadah, stetite se žalfije koja se bere u ovo doba godine. Ova lekovita biljka naročito pogoduje masnoj koži, jer je pročišćava i sprečava upale.

Jednostavno poparite suve listove žalfije u mlaku vodu, a potom ih nanesite na kožu lica i držite 15 do 20 minuta. Kada je o zadahu reč, dovoljno je da svakog jutra čajem od žalfije ispirate grlo i usta.

Autor: Novosti magazin

#zdrava ishrana

#čaj

#žalfija