Tu je oko nas, ali ga retko primećujemo

Svakog dana prolazimo pored travnjaka punih maslačaka i zaobilazimo ga. A upravo maslačak može biti odličan za imunitet a samim tim i za celokupno zdravlje.

Na padinama Divčibara raste pregršt lekovitih biljaka, pa je ponekad samo dovoljno izaći u prirodu i sebi obezbediti zdravlje. Međutim, vrlo često nismo ni svesni kakvo bogatstvo imamo, pa se neretko lekovite biljke gaze iako mogu biti veoma blagotvorne.

- To je biljka broj jedan, ona cela može da se jede, od korena do cveta. Ima nektara, polena, medonosna je i u rano proleće daje najbolju pčelinju pašu. Naročito lekovit je koren koji je pun inulina i može da ima antikancerogeno dejstvo. Maslačka ima svuda, ali nama očigledno nedostaje volje da sami sebi uberemo zdravlje. Ukoliko izađemo u prirodu, iz nje se možemo vratiti samo bogatiji, i to za ono najvažnijem a to je zdravlje - kaže biolog Predrag Petrović iz sela Paštrić nadomak Mionice.

Maslačak je biljka koja pored inulina sadrži i velike količine kalijuma, vitamina C, A, B, E i gvožđa. Pored toga, bogat je i kalcijumom, cinkom, natrijumom, manganom, bakarom i magnezijumom.

Zbog svega ovoga maslačak je jako zdrav, a pogotovo je važan sada kada se stalno govori o tome koliko nam je imunitet važan. Posle ovoga ćemo verovatnije drugačije gledati na maslačak, a bilo bi za nas dobro i da ga ubacimo u ishranu. 😁

Autor: mondo.rs

#ishrana

#maslacak

#zdravlje