Da li vam zamena napornih vežbi uživanjem u kadi deluje primamljivo? 😉

Svi mi vrlo često nakon napornog dana volimo da se opustimo i uživamo u toploj kupki u svom kupatilu.

Međutim, do sada verovatno niste znali da topla kupka može biti potpuno isto što i vežbanje kada je reč o benefitima po vaš organizam.

Naime, Univerzitet u Koventriju je napravio studiju i otkrio da je kupanje potpuno isto kao i vežbanje.

Tačnije, otkriveno je da vruće kupke mogu doneti određene slične pozitivne efekte na vaše zdravlje poput aerobnih vežbi. Toplotne terapije, uključujući vreme provedeno u hidromasažnoj kadi, mogu podići telesnu temperaturu i poboljšati protok krvi, što može smanjiti krvni pritisak, kontrolisati šećer u krvi i ublažiti određeni upalni proces u organizmu.

Ipak, važno je napomenuti da definitivno nećete izgraditi mišiće ili izgubiti težinu kada se kupate, ali...

Zamislite da ste stari ili imate hroničnu bolest i ne možete da se obavežete na redovno vežbanje. Ako je to slučaj, postoje dokazi da je sledeća najbolja stvar koju možete učiniti za svoje telo upravo redovna topla kupka.

O koliko vrućoj vodi razgovaramo?

Ovo su loše vesti. Verovatno ne možete da postignete ove zdravstvene dobrobiti u vlastitom kupatilu. Dakle, ne možete mnogo postići ako se opustite u kadi koja brzo gubi toplotu dok se vi u njoj brčkate gledajući seriju/film preko Apolon aplikacije. 😄

Čarls Džejms Stjuard, jedan od autora studije, preporučuje da sat vremena sedite do ramena u hidromasažnoj kadi koja je zagrejana na približno 40° Celzijusa.

Da li je to bezbedno? Sve dok ste spremni da apstrahujete povećani rizik od vrtoglavice, nesvestice i dehidracije koji proizilaze iz tolikog boravka u vrućoj kupki.

Šta je sa saunama?

Korišćenjem saune uglavnom možete izazvati isti efekat po svoj organizam koje biste postigli i boraveći spomenutih sat vremena u vrućoj vodi. Studija u Finskoj pokazala je da su muškarci srednjih godina koji su imali 4 do 7 sesija saunom nedeljno uživali 50% smanjenje rizika od fatalnih kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa onima koji su saunu koristili samo 1 nedeljno.

Dakle, pozitivni efekti na poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja su nemerljivi. Pored toga, sauna se smatra i velikim antidepresivom, a pokazalo se i da smanjuje rizik od demencije.

Ukoliko vas je ovaj članak naterao da ozbiljno razmotrite kupovinu hidromasažne kade i / ili saune, vredi se na kraju podsetiti da je vežbanje generalno bolje za vaš organizam nego samo kupanje, pa je možda najbolje rešenje kupovina i sobnog bicikla, pored redovnog upražnjavanja toplotne terapije. 😅

Autor: redportal.rs

#kupanje vežbanje

#sauna zdrava

#sauna zdravlje

#vruća kupka vežbanje

#vruća kupka vežbe

#vruća kupka zdrava

#vruća kupka zdravlje