U sezoni smo voća, pa su pijace prepune jagoda, a sada i trešanja. 😁 Bez obzira da li su sitne ili krupne, trešnje predstavljaju jedno veoma zdravo voće. Zato mnogi stručnjaci preporučuju da se ovaj period iskoristi u uživanju u trešnjama. Razloga za to ima mnogo.
Blagodati trešnje zasnivaju se na bogatom sadržaju vitamina A, B1, B2, C, E, minerala (kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, jod), kao i organskih kiselina, šećera (fruktoza, glukoza), pektinske supstance i velike količine antocijanina - supstanci iz flavonoidne grupe.
1. Štite od dijabetesa
Trešnje imaju glikemijski indeks 22, niži od kajsija (57), grožđa (46), breskvi (42), borovnica (40) ili šljiva (39), što ih čini odličnim izborom za sve koji pate od dijabetesa.
2. Poboljšavaju san
Prema istraživanjima, sok od višnje i trešnje stimuliše proizvodnju melatonina, neophodnog za zdrav san.
3. Smanjuju masti na stomaku
Trešnje pomažu sagorevanje masti u predelu stomaka, što potvrđuju eksperimenti na pacovima, koji su izvedeni pomoću praha dobijenog od voća.
4. Smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti
"Alzheimer's Association" klasifikuje trešnje kao hranu koja poboljšava pamćenje, jer su bogate antioksidantima.
5. Snižavaju holesterol
Antocijanini - pigmenti koji trešnjama i trešnjama daju boju - pokreću metabolizam masti i glukoze, smanjujući tako nivo holesterola, krvni pritisak i rizik od dijabetesa.
6. Podmlađuju
Trešnje su bogate antioksidantima koji pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala, a koji ubrzavaju starenje. Sok od ovog voća se preporučuje kao alternativni tretman kod različitih stanja kože.
7. Regulišu krvni pritisak
Kalijum pomaže u regulaciji srčane frekvencije i krvnog pritiska i smanjuje rizik od hipertenzije, dok fitosteroli pomažu u smanjenju lošeg holesterola.
Ukoliko imate nekih od ovih problema trešnja vam može pomoći. Svakako je dobra u prevenciji pa sledeći put kada krenete na pijacu trešnja neka bude na spisku namirnica. 😁
Pre 92 godine ROĐEN major KURSULA 💚
Autor: mondo.rs / redportal.rs