Istraživanja na pragu velikog proboja 🤓

Jedan od izazova za proizvodnju vakcina za seksualno prenosive bolesti i infekcije, kao što su HIV ili herpes simplex virus je problem kako i na koji način aktivirati i privući specijalizovane imune ćelije po imenu CD8 T ćelije. Tj. kako ih naterati da se gomilaju u delu tela gde se virus nalazi. Ove ćelije moraju da budu na pozicijama, spremne i "naoružane" da ulete pruže imunu odbranu odmah, pre no da čekaju da imune ćelije u krvi uđu u tkivo.

Pre ove studije smatralo se da je najidealnije da se vakcine daju direktno u afektirani deo tela (npr genitalije), gde će infekcija i nastati. Tako da imunitet može da generiše CD8 T ćelije, i da se potom vrati na mesto gde je data vakcinacija i eliminiše sve viruse koji se mogu susresti. Ipak, davati vakcine u region genitalija nit je prijatno pacijentu niti je efikasno.

Sada u novoj studiji, tim je otkrio da njihova vakcina generiše čitav odred imunih ćelija po imenu limfoidne ćelije i monociti. Oni u genitalnom tkivu podstiču otpuštanje hemikalije hemoksina. Hemoksin deluje poput alarma ili ti poziva za boj ćelijama CD8 T, koje nakon toga sve jurišaju u genitalno tkivo.

Kako objašnjava glavni autor studije profesor Linda Klavinskis:

Ova studija pokazuje kako specijalizovane grupe imunih ćelija u dalekim tkivima mogu biti uposlene da privuku CD8 T ćelije, naoružavajuči afektirano tkivo tela i štiteći ga od infekcije.

Autor: redportal.rs

#Herpes

#Hiv

#Imune ćelije

#Nauka

#Seksualno prenosive bolesti

#imunitet

#medicina

#vakcine